Kurutma ve Pişirme

IR Kurutma & IR Ön Isıtma ve Jelleştirme & IR Pişirme Fırınları

Konvansiyonel sistemde (endirekt ısıtma) ısıtılan hava malzemeye malzemeden boyaya aktarılmakta ve bu aktarım esnasında kayıplar meydana gelmektedir. Ayrıca termoblokta dışarıdan alınan hava ısıtılarak fırın içerisine temiz hava vermek sureti ile ısınma sağlanmaktadır. Bu ısınma esnasında yanma gazları direkt olarak fırının içerisine verilemediği için yanma gazlarinin bacadan atılmasi esnasında yanma gazları ile birlikte ısınan havanın da en az %25’i dış ortama atılmaktadir. İnfrared ısıtıcılar ile bu havayı ısıtmadan ürünün yüzeyini ve boyayı ısıttığı için daha az enerji ile daha kısa bir sürede boyanacak ürünü istenilen sıcaklıklara ulaştırabilmektedirler.

Ortam sıcaklığında pişirme fırınına giren malzemenin 200°C`a ulaşabilmesi için malzeme kalınlığına bağlı olarak ortalama 4-8 dakika gibi bir zamana ihtiyaç duymaktadır. Fırın girişine ön ısıtma olarak infrared sistem kurulur ise bu süre 1 dakikaya düşürülür ve ürünün fırın içersine sıcak girmesi sağlanır ve bu işlem ciddi oranında kapasite artışı sağlar.

Ön ısıtma sisteminin (infrared ısıtma sistemi) konvansiyonel (endirekt ısıtma) mantık ile çalışan pişirme fırınının malzeme giriş kısmındaki hava perdesinin önüne konulacağı için ön ısıtma sisteminde hava perdesi bulunmadığından dolayı sistemin önüne toz halde gelen boya uçuşmalara neden olmayacak ve bu uçuşmalar olmadığı için toz boya kaplamasında kalite problemlerine yol açmayacaktır. İnfrared bölgeden geçtikten sonra hava perdesinden geçecek olan boya jel halde olacaği için uçuşmalar engellenecektir. Hatalı ürün adedinde düşüş ve daha temiz bir ortamda çalışma imkanı sağlar.

Ortam sıcaklığında fırına giren ürünün ısınması fırının önüne kurulacak bir ön ısıtma sistemi (infrared) ile zaten ön ısıtmada ürünün istenilen sıcaklıklara çıkacağından dolayı daha kısa sürede pişirme olayı gerçekleşecek ve sistemin doğalgaz ihtiyacı noktasında enerji ve zaman tasarrufu yapmasını sağlayacaktır.

İnfrared sistemler ışıma yöntemi ile çalıştığından dolayı sadece ürün üzerinde görebildiği alanda bir etki yaratır. Göremediği kör noktalarda herhangi bir ısı meydana getirmez. Bu yüzden kör noktalara sahip ürünlerin pişirilmesinde sistemi hızlandırmak ve malzemenin ısınmasını daha kısa sürede sağlamak adına ön ısıtma sistemleri kurulumu yapılır fakat kurutulacak ya da pişirilecek ürünlerde herhangi bir kör nokta bulunmuyor ise konvansiyonel sisteme başvurulmadan isteğe bağlı olarak sadece infrared kurutma yada pişirme fırınları da kurulabilir.

Boya Fırınlarının Genel Özellikleri

Tamamen infrared tipteki kurutma ve pişirme fırınları ya da ön ısıtma sistemleri konvansiyonel sisteme kıyaslanacak olur ise sisteme aşağıdaki avantajları sağlar;

  1. Konvansiyonel firinlarda hava sirkulasyon fani, hava perdeleri ve egzoz fanları sürekli çalişmaktadir fakat infrared sistemde elektrik ihtiyaci sadece 8-10 dakikadır. Bu sebepten dolayi elektrik tasarrufu sağlar.
  2. Üretilen ısı dalgaları direkt parçaya aktarıldığı için hava perdesi gerekmemektedir. Hava perdesinden dolayi uçuşan boyadan kaynaklanan kalite problemleri önlenmektedir.
  3. Konvansiyonel fırınlarda  45 dak. -1 saat olan fırın rejim süresi infrared panelde 8-10 dakikadir. Dolayısı ile konvansiyonel fırının her çalışmasında sadece rejime girme süresinden yaklaşık 50 dk. gibi bir zaman kazanacağımız için günlük çalışma zamanında artış sağlar ve bu yaklaşık 50 dk`lık süre zarfında kapasite artışı sağlamış oluruz. Aynı zamanda fırınların rejime girebilmesi için harcanan ve boşa giden doğalgaz enerjisinin kazanımını sağlar.
  4. İnfrared panelin çalişma ömrü en az 15.000 saattir. (Tek vardiya çalişmada 7,5 yıl) Çalişma ömrünü tamamladiğinda  sadece platinyum ped değiştirilerek tekrar 15.000 saatlik çalişmaya hazir hale getirilebilir.
  5. Fabrika içi kurulum alanından ciddi ölçüde tasarruf sağlar.
  6. Konveyör uzunluğunun kısalmasına böylece yatırım maliyetinin azalmasını sağlar.
  7. Konvansiyonel fırınlarda konveyör hatti fırın içersinden geçtiği için konveyör zinciri sürekli olarak ısıtılıp soğutulmaktadır ve bu da enerji kayıplarına neden olmaktadir. Ayrıca zincir üzerindeki rulmanlarin bozulmasina sebebiyet vermektedir.
  8. Konveyör taşıyıcı direklerinin ve bağlantı elemanlarının azalmasına neden olur.
  9. İstenilen durumlarda kapasite arttırımı daha kolay ve hızlıdır.
  10. Servis ve bakim gerektirmez ,aşinan parçasi yoktur.
  11. Açik alevle yanma olmadiği için üzerine solvent ve solvent buhari geldiğinde alevlenmez ,parlama oluşmaz.
  12.  Orta ve uzun (3-8 micron) dalga boyu ürettiği için ekolojik açıdan zararı yoktur. Platinyum ped katalizör işlevi görerek yanma gazlarının sadece karbondioksit ve su buhari olarak atılmasını sağlar. Çevreyi kirletmez.
infrared kurutma ve pişirme fırını

infrared kurutma ve pişirme fırını